SBA chce čo najskôr obnoviť členstvo vo FIBA

06.05.2014 Bratislava

Bratislava 6. mája (TASR) - Vedenie Slovenskej basketbalovej asociácie verí, že sa čoskoro v spolupráci s jej partnermi podarí zrealizovať opatrenia, ktoré budú viesť k obnoveniu členstva SBA v Medzinárodnej basketbalovej federácii (FIBA). Po stretnutí s generálnym sekretárom FIBA Patrickom Baumannom to zdôraznil jeho slovenský kolega Ľubomír Ryšavý.

Delegácia SBA rokovala v pondelok v Ženeve o pozastavení jej členstva a riešení situácie, ktorá môže mať negatívny dopad aj na reprezentačné povinnosti národných tímov. FIBA totiž začiatkom apríla suspendovala SBA pre neuhradené záväzky z rokov 2008 až 2012. "FIBA a SBA sa dohodli na vykonaní opatrení zo strany SBA, po splnení ktorých budú naplnené podmienky obnovenia pozastaveného členstva SBA vo FIBA," uvádza sa v tlačovej správe slovenskej asociácie.

Vedenie FIBA zároveň konštatovalo nevyhnutnosť realizácie zásadných úprav stanov SBA, s cieľom ich zosúladenia so stanovami medzinárodnej federácie. Ako sa ďalej uvádza v správe, FIBA akceptovala tiež rozhodnutie slovenského súdu o reštrukturalizácii SBA. Proces, o ktorý vedenie asociácie požiadalo súdy v októbri a tie ho 2. decembra povolili, sa uskutočnil z dôvodu dlhodobo nelichotivej finančnej situácie. Dlhy SBA voči svojim veriteľom presiahli vlani hranicu 1,5 milióna eur.

"Teším sa, že nastúpená cesta konsolidácie financií, a tým celej ekonomiky SBA sa ukázala ako správna," uviedol po rozhodnutí súdu Ryšavý. Počas reštrukturalizácie sa asociácia dostala pod kontrolu a ochranu súdu. Všetky súdne a exekučné konania voči SBA tak boli zastavené. Po ukončení všetkých úkonov súvisiacich s reštrukturalizáciou vedenie SBA vypracuje a predstaví novú víziu slovenského basketbalu na najbližšej konferencii. 
 

Vyberte región